KÜRSÖRLER

Kürsör

Kürsörde en önemli konu kilit sistemidir. Kürsör ; kilitsiz, otomatik ve yarı otomatik olarak sınıflandırılabilir.

                                                                                 

Kilitsiz kürsörü dişler üzerinde tutan bir kilit mekanizması yoktur. Çanta ve bavullarda bu kürsör tercih edilir.

                                                                   

        Otomatik kürsör, elciğe herhangi bir kuvvet uygulanmadığı sürece kilitli yapıdadır.

 

                                                                     

       Yarı otomatik kürsör elcik yukarıda ise kilitlenmez. Elcik aşağıda ise kilitlenir. Genelde kot pantolonlarda bu kürsör tercih edilir.

Fermuar kısımlarından biri olan kürsör; fermuarın sol ve sağ dişlerinin açılmasını ve birleşmesini sağlayan mekanizmadır. Fermuar sürgüsü olarak da ifade edilen bu parça fermuarı açarken dişleri ayırır ve kapatırken dişleri birleştirir. Kalite ve kullanım yönünden son derece önemli olan kürsör dayanıklı bir üründür.

Yapıldığı malzemeye göre kalitesi farklılık gösteren kürsör başlangıçta aynı gibi görünse de teknik özellikler yönünden birbirinden ayrılır. Zamak , pirinç ve plastik gibi malzemelerden üretilir. Her bir malzemede farklı ürün tasarımlarını görmek mümkündür.

Kullanım kolaylığı sunan bu parça tüm tekstil ürünlerinde ön plandadır. İsteğe bağlı olarak farklı kaplamalarla veya boyalarla renklendirilip tasarlanan kürsörler geniş kullanım alanına sahiptir. 

İğne Dedektörü ve Anti Manyetik Kürsör

Özelikle bebek ve çocuk giysilerinde dikiş esnasında iğnelerin kırılıp, giysi üzerinde kalması, iğnelerin deriye batması veya yutulması tehlikesine neden olmaktadır. Bunun engellenmesi için iğne dedektörü kullanılmaktadır.

Fermuar kürsörlerinin iğnelerinin, kanca veya klips ara parçalarının metal olması dedektörün doğru sinyal vermesini engellemektedir. İğne dedektöründen geçecek ürünlerde, mutlaka antimanyetik kürsör seçiminin yapılması gerekmektedir.

 

Anti Nikel (Free Nickel)

20 Temmuz 2000 tarihinden itibaren Avrupa Topluluğu ülkelerine nikel ihtiva eden ürünlerin ithalatı yasaklanmıştır. Ekim 2001 tarihinden itibaren de bazı ülkelerde hapis cezasına varabilecek cezai yaptırımlar söz konusu olmuştur. Anti nilkel imalatı özel teknoloji ile gerçekleştirildiğinden kullanıcılarımızın bazı hususlarda dikkat etmesi gerekmektedir. Nikel limiti OEKO-TEX standartlarına göre çocuk giysi ve aksesuarları için 1.00 ppm, diğer tekstiller için ise 4.00 ppm olarak belirlenmiştir.