Tutamağın Kürsöre Tespit Mukavemeti
Şekilde görüldüğü gibi sıkı bir şekilde sabitlenmiş kürsörün tutamağına (elcik) kuvvet uygulanarak yeterli dayanımda olup olmadığı belirlenir. Kuvvet, kürsör yüzeyine dik açıyla (90 Derece) elciğe uygulanır. Kopma halinde kopma kuvveti tespit edilerek ilgili standart ile kıyaslanır.
Üst Durdurucunun Kenar Zırhına Tespit Mukavemeti
(Üst Durdurucunun Dayanımı)
Test numunesi kürsörü, üst durdurucu (stop) tarafında olacak şekilde kapalı durumda test cihazına bağlanır. Metal fermuarlarda, elcik; plastik fermuarlarda, kürsör vasıtasıyla üst çeneye, fermuarın alt kısmı ise tertibat vasıtasıyla alt çeneye bağlanır. Kopma gerçekleşene kadar kuvvet uygulanır. Kopma halinde kopma kuvveti tespit edilerek ilgili standart ile kıyaslanır.
Alt Durdurucunun Kenar Zırhına Tespit Mukavemeti
(Alt Stop Dayanımı)
Fermuar numunesi tam açık olacak ve kürsör alt stoba dayanacak şekilde hazırlanır. Kürsör kilidinin açık kalması sağlanır. Fermuar şeridi kürsörden yaklaşık 10 cm. uzaklıkta test cihazı çenelerine bağlanır. Kopma (kürsörün alt stoptan çıkması) halinde kopma kuvveti tespit edilerek ilgili standart ile kıyaslanır.
Ayrılabilir Fermuarlarda Tutucu Tespit Mukavemeti
(Separe Fermuarlarda Kutu-Pim Dayanımı)
Kapalı durumdaki fermuarın alt ucu çekme cihazının çenelerine şekilde görüldüğü gibi tutturulur. Kutunun kırılması gerçekleşene kadar kuvvet uygulanır. Kırılma halinde, kırılma kuvveti tespit edilerek ilgili standart ile kıyaslanır.
Enine Kuvvetler Altında Zincir Direnci
Kapalı durumdaki fermuar şekilde görüldüğü biçimde (enine) test cihazı çenelerine bağlanır. Kopma gerçekleşene kadar kuvvet uygulanır. Kopma halinde kopma kuvveti tespit edilerek ilgili standart ile kıyaslanır.
Kürsör Kilit Direnci
Kürsörü zincir üzerine kilitlenmiş yarım açık fermuarın iki yakası şekildeki gibi test cihazı çenelerine bağlanır. Çeneler çekilerek fermuar açılmaya çalışılır. Kürsör kilidinin devre dışı kaldığı andaki değer tespit edilerek ilgili standart ile kıyaslanır.